25.05.2018 r. po ośrodkowej kuchni i stołówce niosły się różnorodne zapachy smakowitych przekąsek. Tego dnia bowiem odbyła się III edycja konkursu kulinarnego „Potrawa za grosz” o zacny tytuł – MasterChef MOW. W potyczkach wzięło udział 6 dwuosobowych drużyn.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji były różnego rodzaju makarony, kasze i ryż – w każdej przyrządzanej przez wychowanki potrawie musiał wystąpić któryś z tych składników. Następnie dziewczęta z przygotowanych przez organizatorów produktów spożywczych musiały wybrać te, które chciały wykorzystać w swoich przekąskach. Pomysły na dania, jakie uczestniczki chciały zaprezentować pojawiały się dopiero w trakcie wyboru produktów, gdyż przed konkursem nie wiedziały, jakie składniki będą dostępne. Jury oceniało potrawę pod kątem smaku, estetyki wykonania, kosztów (im niższe, tym lepiej) oraz kreatywności. Zwracano też uwagę na to jak układała się współpraca w drużynie oraz pomiędzy innymi parami. Uczestniczki wykazały się ogromną inwencją oraz poczuciem smaku. Można było zauważyć, iż wybór składników do potraw nie był przypadkowy, a całkowicie przemyślany. Smaki przygotowanych dań uzupełniały się, a ich wygląd zachęcał do skosztowania. W opinii jurorów był to najsmaczniejszy konkurs.
I miejsce i tym samym tytuł MasterChef MOW zdobyły: Julia N. i Oliwia G. II miejsce przypadło Dominice G. i Weronice L., a III – Monice L. i Klaudii T. Dziewczęta otrzymały drobne upominki.
Organizatorami konkursu byli wychowawcy: Magdalena Jędrzejczak i Dariusz Jędrzejczak.
{gallery}2018.05.125kulinarne{/gallery}